Berättelser om Manne Frilans (inspirerade av frilansspelet.se)

Manne har ringt 20 samtal. Han tvekar lite men ringer ändå det 21:a. Äntligen är det en person som svarar. Det är en tidning som söker korta berättelser av vardaglig karaktär. Manne berättar om novelltävlingen han vann. Redaktören blir intresserad och frågar om han kan skriva en novell på spek och skicka in den. Om redaktören gillar den får Manne betalt, annars inte. Manne går motvilligt med på dealen.

Han gillar inte att ha för många spek-jobb, det är inte bra för arbetsmoralen. Men nu är han ju i en bransch där det tyvärr är mycket vanligt. Det händer att han får erbjudanden ibland som är rent skamliga. Till exempel att skriva ett långfilmsmanus och få betalt om filmen blir av. Särskilt vanligt är det bland unga personer som jobbar på entusiasm och inte förstår hur svårt det är att finansiera en långfilm.

Manne kollar mejlen och nu har han fått svar från en kund. Producenten gratulerar till novelltävlingen och ber Manne läsa en bok och skriva ett utlåtande. Det kallas för lektörsjobb, Manne läser en bok och bedömer om den är lämplig att filmatisera eller inte. Kunden skriver att om Manne svarar ja, postar han boken samma dag. Manne skyndar sig att svara och tackar så mycket för uppdraget. Han skriver att han fakturerar efter leverans med 30 dagars betaltid. Kunden svarar med tummen upp!

© Louise Lindbom, Good Learning, Stockholm 2020

#frilans #frilansare #frilansspelet #goodlearning #distansutbildning #digitalaläromedel #learningbydoing #entreprenörskap #entreprenör #startaeget #seriousgaming

Lyssna på Manne Frilans del 5

Länk till Frilansspelet https://www.frilansspelet.se