Just nu är vi mellan två och fyra som jobbar på Good Learnings kontor på Södermalm i Stockholm. Vårt kontor ligger i Sofo, närmare bestämt i södra Sofo, intill en idyllisk liten park som heter Bryggartäppan. Där leker barnen hela dagarna under fruktträd, hägg och syren. Parken har utformats med inspiration från de stockholmsmiljöer som skildras i Per Anders Fogelströms roman ”Mina drömmars stad”. Vi håller till i ett gult hus som stod klart 1927. En del av Södermalms historia, alltså.

bryggartäppanSkylt2

Brännerigatan har tidigare, tillsammans med Gotlandsgatan och Bjurholmsgatan, hetat Sandbergsgatan, Nya Sandbergsgatan, Sandbergs gränd och Sandbergs Tvärgränd. De olika gatunamnen kom av att Södermalm på 1600-talet genomkorsades av en del av en stor grusås som kallades Sandberget. Bryggartäppan, den lilla parken snett mittemot Brännerigatan 5, är en gammal fruktträdgård som ursprungligen tillhörde husen norr om parken. Dessa byggdes på 1700-talet av Olof Ström, handelsman och bryggare. Bryggeriet som inrymdes där var ett av stadens största bryggerier. Senare köpte staten bryggeriet och använde det till kronobränneri fram till 1785. Under 1960- och 1990-talen renoverades och byggdes husen om till bostäder och konstnärsateljéer.

När företaget invigde lokalen hösten 2006 tog vi vara på historien och serverade vår egen specialbrygd som välkomstdrink. Det var inte hembränt men väl hemkryddat brännvin som föll många i smaken. Det föranledde oss också att även servera en liten minibit med sill och bröd, starka drycker kräver ju som bekant någon form av tilltugg.

Vi började bygga lokalen redan under sommaren 2006. Det hade varit garage i källaren under många år och golvet var inte helt plant. Vi behövde lägga ut ett och ett halvt ton flytspackel på golvet innan själva golvplattorna kunde läggas. Det var mitt i sommaren och för att inte spacklet skulle torka för snabbt så lade vi plast ovanpå. Golvläggningen gjordes av proffs och resultatet blev ett helt plant golv med svarta och vita stenplattor, tåligt och snyggt. När golvet väl var på plats var det dags att måla, bygga pentryt och dra elen som vi ville ha den. Det är bra att ha byggt och inrett sin lokal från ritstadiet för det betyder att det finns elurtag där man behöver dem, lampor som ger rätt ljus, ergonomiska arbetsplatser och förvaring för papper och böcker. Det funkar bra för oss som jobbar här. Vår lokal har vid olika tillfällen fungerat lika bra som festlokal, filmstudio, kontor och konferenslokal.